Popularny motyw tortu dla miłośnika wędkowania,ale po mojemu. Ten tort karp w szuwarach przygotowałam dla mojego męża.
W dekoracji tego tortu użyłam papieru jadalnego, który daje wspaniałe możliwości. Wykonałam z niego wodę i szuwary, ale zwieńczeniem całej dekoracji jest karp. Była to pierwsza moja figurka tworzona w tej technice, ale uważam , że efekt jest bardzo zadowalający. Malowałam rybę przy pomocy aerografu i farb jadalnych, bo figurka miała kontakt z częścią jadalną tortu. Jest to niezmiernie ważne, żeby wszystkie materiały i dekoracje, których używamy , były jadalne lub dopuszczone do kontaktu z żywnością.
Pod trzcinami ukryłam tort. Biszkopty mocno czekoladowe nasączyłam limonką. Tort przełożyłam kremem z masła orzechowego i kremem czekoladowym z malinami. Podoba Wam się takie połączenie? A może jasne biszkopty nasączone odrobiną likieru Malibu, mus z owoców tropikalnych i krem kokosowy?
Tort karp w szuwarach i jego dekorację uwielbiam do dziś.